93 726 55 55 | Segueix-nos:

Horari d’atenció: De dilluns a dijous de 08:30h a 13h i de 15:30h a 19h. Divendres de 08:30h a 13h.

Creu Roja, actor clau en el dispositiu de l’Operació fred

 

L’Operació Fred a Sabadell, el dispositiu que atén persones sense sostre en cas de baixes temperatures està actiu des d’avui, divendres 1 desembre. La principal novetat és l’ampliació en cinc places, destinades a atendre dones, del centre d’acollida nocturn, gestionat per la Creu Roja, amb seu a un espai cedit per Aigües de Sabadell. El dispositiu està coordinat per l’Ajuntament, Creu Roja i Càritas, en col·laboració amb Actuavallès, Ningú Sense Sostre i Aigües Sabadell.

Avui s’ha presentat l’operatiu coordinat entre Ajuntament i entitats i la regidora d’Acció Social, Laura Pineda, ha comentat que “el dispositiu ens permet establir vincles amb les persones que viuen al carrer i emplaçar-les als diferents equipaments d’acollida de que disposa la ciutat”. En aquest sentit, Pineda ha destacat “la bona entesa amb les entitats i empreses i l’agraïment a les persones voluntàries que fan aquesta atenció sigui possible”.

L’avaluació de l’Operació Fred de l’any passat va reportar la necessitat d’un espai d’acollida nocturn per a dones. Aigües Sabadell va oferir habilitar la seva seu del carrer Concepció i a tal efecte ha realitzat obres que han consistit en construir lavabos amb dutxes per a dones i, a més, ha cedit dues habitacions on instal·lar un espai per a dormir i un altre per a fer els àpats i relacionar-se. Aquest espai té una capacitat per acollir 5 dones.

El coordinador de la Creu Roja Sabadell, David Jové, explicava avui “la importància de seguir fent polítiques socials. Això ens permet ampliar places per a més persones, disposar enguany d’espais diferenciats per a dones, disposar d’un espai relacional per a tothom. És una mostra més del compromís i la solidaritat amb la ciutat”.

Des d’Aigües Sabadell, el seu director general, Xavier Cabanillas, ha expressat que “per Aigües Sabadell és tot un orgull poder participar en aquesta acció, que és cabdal per a la ciutat. Tenim un compromís amb la ciutat i amb les persones que més ho necessiten i per això ampliem els espais i millorem les condicions de l’equipament nocturn”.

Pilar Taché, de Càritas Sabadell, ha explicat que “aquest és un repte per a totes les entitats que en formem part. També vull agrair a les persones voluntàries que fan possible que cada dia podem atendre a qui ho necessita i que faciliten poder donar cobertura durant tot l’any”.

 

Operació Fred
El protocol de l’Operació Fred activarà els seus recursos quan es prevegin temperatures baixes i en dos nivells: quan el termòmetre oscil·li entre els 2 i 4 graus, s’activarà el nivell 1, és a dir, de sortida de vehicles d’emergència social per la ciutat, detectant i atenent persones que visquin al carrer o en espais no adequats. Amb temperatures inferiors a 2 graus, es passaria a nivell 2 i s’obririen els espais d’acollida, tant en horari nocturn com diürn. 

Durant la campanya passada es van efectuar 11 intervencions per activació del nivell 1 i 18 per activació del nivell 2. En total van ser 35 les persones ateses durant la vigència de l’operació.

L’Operació Fred implica l’actuació en xarxa entre diferents serveis municipals i entitats d’atenció a persones sense llar. En aquest sentit, és Policia Municipal qui alerta sobre les previsions meteorològiques i la necessitat d’activar les actuacions i el servei d’Acció Social qui centralitza la informació dels ciutadans i ciutadanes amb necessitat de ser atesos i manté una coordinació permanent amb Creu Roja, Càritas, Actuavallès i Ningú Sense Sostre. Si les persones són ateses o s’adrecen directament a aquestes entitats o a altres de la ciutat, s’informa i s’inclouen posteriorment a la llista centralitzada per Acció Social.

Durant tot l’hivern, Creu Roja, Actua Vallès i Ningú Sense Sostre mantindran les sortides setmanals per la ciutat per atendre les persones sense llar. En el cas que les temperatures oscil·lessin entre 2 i 4 graus, s’activaria el nivell 1 del protocol de l’Operació Fred, que comporta el recorregut de la Unitat d’Emergència Social (UES) de Creu Roja com també dels vehicles d’Actuavallès i Ningú Sense Sostre per facilitar sopar calent i mantes a aquests ciutadans i ciutadanes.

 

Espais d’acollida
Si la previsió apuntés a temperatures per sota dels 2 graus, s’activaria el nivell 2 del protocol, que implica l’obertura de diversos dispositius d’acollida. En aquest cas, les persones sense sostre podran accedir per fer nit al centre  gestionat per Creu Roja, que compta, després de l’ampliació, amb 20 places. En aquest espai, a més de lloc per dormir s’hi podran dutxar, sopar i esmorzar. També es podran derivar persones a pensions o al Centre d’Emergències. Aquests serveis s’adrecen a ciutadans i ciutadanes que es trobin a Sabadell sense un lloc per dormir ni recursos per resoldre la situació de vulnerabilitat extrema.

Així mateix, es mantindran les sortides de vehicles per derivar les persones sense sostre als espais d’acollida. En cas que no vulguin anar a passar la nit a un dels recursos existents, se’ls donarà una manta i sopar calent.

D’altra banda, en nivell 2 del protocol, Càritas obrirà l’espai d’acollida diürna del carrer de Duran i Sors. L’horari d’atenció serà de 8.30 a 17 h. Podrà acollir fins a 25 persones i se’ls oferirà servei de dutxa, esmorzar, roba neta, acompanyament, dinar i berenar.

Col·laboració ciutadana
En relació amb l’Operació Fred, des de l’Ajuntament es demana la col·laboració ciutadana per poder arribar a tothom que necessiti atenció. En cas de detectar persones que passin la nit al carrer, sense atenció, es demana avisar la Policia Municipal (tel. 900 112 092) per tal d’actuar.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies