Creu Roja Sabadell ha presentat aquest dimarts davant dels mitjans de comunicació les seves dades d’activitat referents al 2017. Les xifres apunten que la institució va atendre l’any passat 9.894 persones, comptant els usuaris individuals i els beneficiaris directes, amb un total de 36.892 intervencions. Entre aquestes dades, destaquen les persones ateses en situació d’extrema vulnerabilitat que es van situar en les 1.271, davant les 1.599 de l’any anterior. Tot i aquest descens d’aproximadament un 20% en necessitats bàsiques que s’explica, entre altres coses, pel canvi en el model de repartiment d’aliments, molts d’aquests usuaris continuen necessitant el suport de Creu Roja Sabadell en el seu dia a dia.
Creu Roja Sabadell ha mantingut la línia d’actuació en la resta d’àmbits en els quals treballa. Per exemple, s’han atès 429 usuaris en els projectes d’ocupació amb uns nivells d’inserció del 48%; 1769 infants en projectes d’infància en dificultat social; 783 persones grans en el marc dels projectes d’atenció a la gent gran; 123 dones en dificultat social; o 132 persones senes llar. Entre els projectes que ha destacat el coordinador de Creu Roja Sabadell, Javier Jaén, hi ha el nou model de distribució d’aliments al Mercat dels Merinals, l’anomenat Merc@punt -una aposta en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell-; el projecte d’Intervenció amb mares i filles i fills víctimes de violència de gènere; el nou Casal d’estiu a Badia del Vallès; o el projecte d’alimentació ‘Menjar sa a l’insti’ que es porta a terme a l’Institut Jonqueres de Sabadell.
Els màxims responsables de Creu Roja Sabadell han assegurat que l’aposta de la institució passa per evolucionar l’actual model d’atenció integral a les persones ateses, lluny del caràcter assistencial que va provocar la crisi en els seus anys de més cruesa. De fet, això ha de permetre apoderar, promocionar i oferir competències a aquestes persones perquè guanyin en autonomia i abandonin la situació per la qual travessen. “Fem menys atenció, però més intensa. És a dir, de més qualitat”, ha apuntat Jaén. Un altre dels aspectes cabdals passa pel mercat laboral. “Ens trobem amb famílies que han començat a tenir ingressos, però que no es poden desvincular del tot de Creu Roja”, ha assegurat el president de Creu Roja Sabadell, Josep Masip.
Per la seva part, la tècnica d’Intervenció Social, Inma Pozo, ha afirmat que “Creu Roja tendeix cap a un model de recuperació de la persona. Moltes vegades aquella gent que atenem per primera vegada necessita que se l’ escolti. Això ho canvia tot per elles”, ha reblat.
11è estudi de l’Observatori ‘Pobresa intermitent: entre la recuperació i la cronificació”
Creu Roja Sabadell ha aprofitat l’acte d’aquest dimarts per presentar l’11è estudi de l’Observatori amb el títol ‘Pobresa intermitent: entre la recuperació i la cronificació”. L’estudi, presentat per la seva responsable, Pilar Millán, parteix d’una mostra de 1.111 persones enquestades el febrer de 2018 de tot Catalunya ateses en programes de Lluita contra la Pobresa de la Creu Roja.
La pobresa que es cronifica i s’hereta
S’entén com a cronificació de la pobresa quan una persona es troba en una situació de pobresa persistent durant l’any actual i dos dels tres anys anteriors.I és quemalgrat la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, el 64,2% de les persones enquestades continua necessitant l’ajut bàsic de la Creu Roja en major intensitat i diversitat perquè pateixen situacions de pobresa crònica: més de la meitat de les famílies té despeses iguals o superiors que no pas els ingressos – que en un 30,8% de les unitats familiars enquestades que continuen necessitat el suport oscil·len entre els 301 € i els 600€ mensuals-, amb un grau de privació material severa del 78,7%. Així doncs, prop del 70% de les persones que continuen necessitant aquest ajut bàsic pateix una situació de pobresa crònica.
El risc de la pobresa intermitent
Segons es desprèn de l’estudi, el 36% dels beneficiaris dels projectes contra l’exclusió social afirmen ja no necessitar l’ajuda de la Creu Roja en l’últim any, principalment, perquè han trobat feina: són el 69% dels que milloren la seva situació.
L’estudi posa de manifest un nou fenomen social de risc d’exclusió social com és el de la “pobresa intermitent”, perquè aquest col·lectiu que millora continua presentant un alt risc de vulnerabilitat vinculat a l’estabilitat laboral, la qual cosa requereix d’un seguiment proper i sostingut de la Creu Rojaper verificar que aquesta situació de recuperació s’acabi consolidant.