93 726 55 55 | Segueix-nos:

Horari d’atenció: De dilluns a dijous de 08:30h a 13h i de 15:30h a 19h. Divendres de 08:30h a 13h.

Dia Internacional de la Dona Treballadora, 8 de març

Imatge de complement

Més del 62% de les persones ateses per la Creu Roja en programes socials i d’ocupació són dones

Des de Creu Roja Joventut, es llança la campanya “I tu … Quina fórmula utilitzes?” per convidar la ciutadania a reflexionar sobre els valors i canvis socials necessaris per assolir la igualtat de gènere real.

 

Durant l’any 2016, la Creu Roja ha donat suport a 46.238 dones en programes d’intervenció social per a diversos col·lectius vulnerables (famílies i infants en situació de pobresa i exclusió, persones grans o cuidadores, etc), així com en programes d’ocupació per promoure les seves oportunitats de recerca de feina, cosa que representa un 62,48% del total de persones ateses.

 

La Creu Roja ha presentat aquestes dades en motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora demà, 8 de març. Al voltant d’aquesta jornada, Creu Roja Joventut també ha llançat la campanya ‘I tu … Quina fórmula utilitzes? per convidar la ciutadania a reflexionar sobre quins valors i canvis socials són necessaris per assolir l’equitat de gènere.

 

Aconseguir la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de totes les dones i les nenes és un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per transformar el món (2015-2030). Malgrat els avenços socials i legislatius, la violència masclista, els estereotips i rols de gènere establerts, la bretxa salarial, el sostre de vidre, i la manca responsabilitat compartida a la llar i la família, són algunes de les barreres a les quals s’enfronten dones i nenes cada dia.

 

 

La desigualtat de gènere, en els programes d’intervenció social i ocupació

 

Els programes de lluita contra la pobresa i l’exclusió social donen cobertura a diverses necessitats bàsiques de les persones en situació de vulnerabilitat (productes alimentaris, d’higiene, material escolar, ajuts per pagar subministraments, lloguers…, etc). Que la majoria d’usuàries d’aquests programes siguin dones està en consonància amb la feminització de la pobresa, mostrada per diversos informes. Així per exemple, l’estudi “La pobresa amb perspectiva de gènere: conceptes, indicadors i situació a Catalunya” de CCOO i la Generalitat de Catalunya (2016), indica que un 49,7% de dones pateixen risc de pobresa monetària en supòsit d’autonomia (considerant la renda individual de cada dona encara que comparteixi llar amb més gent), enfront del 25,7% dels homes.

 

La desigualtat de gènere també es manifesta als programes d’ocupació de la Creu Roja. Aquests programes consten dos grans línies d’actuació: els Punts d’Informació Laboral, que donen orientació i assessorament a persones a l’atur i en situació de vulnerabilitat; i als itineraris d’inserció laboral, que impliquen el seguiment d’un programa formatiu. En el seu conjunt, la Creu Roja va atendre 4.263 dones durant el 2016 (56,71%), tot i que, en el cas dels itineraris, el percentatge de dones és superior (62,85%). Tot i això, la taxa d’inserció laboral femenina (34%) és inferior a la masculina, per les seves majors dificultat d’accés el món laboral.

 

En el cas dels programes de gent gran, la proporció de dones ateses per la Creu Roja arriba a gairebé el 70%. Cal tenir en compte que les dones tenen major esperança de vida i que, a més, la desigualtat de gènere, que es manifesta en les diferents etapes de la vida, acaba repercutint sobre la gent gran. Per exemple, l’escletxa salarial també genera desigualtat en les pensions.

 

Les dones segueixen també assumint majoritàriament les tasques de cura, cosa que reflecteix l’elevat percentatge (74,66%) de dones en els programes de la Creu Roja per a persones cuidadores, amb què s’aporta formació per desenvolupar millor la tasca de cura i s’ofereixen espais de respir i descans. 

 

Projectes específics per a dones en situació de dificultat

 

La Creu Roja compta amb projectes específics per a dones que han patit violència de gènere, en els quals ofereix accions d’orientació i suport psicosocial o acompanyament a recursos comunitaris, jurídics i projectes d’ocupació específics per a elles. A Catalunya, en aquests projectes, s’han atès 3.387 dones durant el 2016, la majoria de les quals (2.831) correspon al servei Atenpro de teleassistència mòbil per a dones víctimes de violència de gènere. D’altra banda, s’ha atès 484 dones en serveis d’acollida, atenció i assessorament i 72 persones (58 dones i 14 nens) en el projecte d’atenció psicosocial a mares i fills i filles víctimes de violència de gènere.

 

La institució humanitària també desenvolupa dos projectes d’atenció integral (social, sanitària, psicosocial…)  a dones que exerceixen la prostitució. D’una banda, compta amb la Unitat Mòbil de Salut a Barcelona, que ha realitzat 2.617 intervencions amb usuàries que es troben al carrer durant el 2016, i l’atenció en pisos d’altern, que ha fet un seguiment individualitzat de 217 dones durant aquest període.  

 

 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies