93 726 55 55 | Segueix-nos:

Horari d’atenció: De dilluns a dijous de 08:30h a 13h i de 15:30h a 19h. Divendres de 08:30h a 13h.

Pel dret d’asil, per la plena integració

Imatge de complement

Article d’opinió de l’Antoni Aguilera President de Creu Roja a Catalunya (Transcripció des d’El Punt Avui)

 

Les xifres sobre les persones refugiades parlen per si soles. Prop d’1,4 milions han arribat a les costes europees des de principis del 2015 i més de 9.000 han perdut la vida mentre ho intentaven. Cal aturar-ho decididament. Volem que els estats europeus acullin més persones refugiades i que s’habilitin vies segures d’accés a la UE; volem que es garanteixi el dret d’asil, reconegut pel dret internacional per a totes les persones que fugen de països on la seva vida corre perill.

I una vegada aquí, a Catalunya, volem facilitar-ne la plena acollida i integració. Això implica, des del nostre punt de vista, dos grans reptes. En primer lloc, cal evitar que proliferin els discursos racistes i xenòfobs. Hem de guanyar el relat de les idees, explicant a la ciutadania que els refugiats fugen justament d’allò que tot ésser humà tem: la violència, la destrucció, la mort.

En segon lloc, cal reforçar l’atenció de qualitat que volem donar a les persones refugiades al nostre país. Diverses entitats socials estem gestionant el programa estatal d’acollida i integració, d’una durada màxima de 2 anys i dividit en tres fases, perquè els refugiats vagin guanyant progressivament en autonomia. En una primera fase –del voltant de 6 mesos-, tenen garantit l’allotjament en places d’acollida i la resta de les seves necessitats bàsiques, com ara l’atenció psicològica, sanitària i educativa, l’aprenentatge dels idiomes i de l’entorn, o el suport dels serveis socials en cas de vulnerabilitat. En les fases posteriors, les persones refugiades es distribueixen en grups reduïts i reben un suport econòmic per poder pagar un lloguer i per afavorir la seva integració laboral. És en aquest moment on resulta imprescindible el paper del territori, dels municipis, de les assemblees locals de la Creu Roja, del voluntariat, de les entitats cíviques… perquè tinguin garantits els drets bàsics, com ara l’educació, l’accés a la sanitat, a través del espais normalitzats d’atenció social.

A més, a Catalunya, la Creu Roja és l’entitat que s’ocupa de la primera acollida; és a dir, qui atén els refugiats en primera instància abans de derivar-los als centres d’acollida residencial on hi hagi places. L’any passat vam atendre 1.640 persones en primera acollida, el triple que el 2014. En consonància, estan creixent les places d’acollida residencial. A Catalunya, la Creu Roja ha triplicat les places que gestiona durant el 2016 –de 48 a 156– i és previst que les duplicarem aquest any.

També creiem que cal destinar més esforços a facilitar el trànsit de les persones refugiades entre els centres d’acollida residencial i la seva vida en condicions de major autonomia, fet que planteja múltiples reptes en la recerca d’una feina, l’accés a l’habitatge. Per això, hem iniciat la campanya Obre els ulls, per demanar el suport de la ciutadania, de la societat civil, de les administracions, de les empreses i poder reforçar les accions d’acollida i d’integració. Dit d’una altra manera, volem que arribin més refugiats, però també garantir que se’ls doni l’atenció necessària òptima quan ja són aquí. Evidentment, tot això entenem que és absolutament compatible amb els projectes de la Creu Roja per a les famílies en situació de pobresa i d’exclusió social, que encara no s’han pogut refer dels efectes de la crisi i que estan cronificant la seva situació en la precarietat.

No es tracta de redirigir, sinó de redoblar els esforços com a societat per afrontar les múltiples cares de la vulnerabilitat que la nostra societat ha de gestionar en aquests moments. També això és clau per preservar la cohesió social i la convivència. I aquest sí que és –entenem– tot un repte de la nostra societat, que volem que sigui plenament equitativa, solidària i integradora.

 

 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies