93 726 55 55 | Segueix-nos:

Horari d’atenció: De dilluns a dijous de 08:30h a 13h i de 15:30h a 19h. Divendres de 08:30h a 13h.

Presentació de la campanya #ObreElsUlls

Imatge de complement

#ObreElsUlls pretén sensibilitzar la ciutadania, les institucions i la societat civil sobre la situació dels refugiats i demanar la seva col·laboració per facilitar la seva acollida i integració a Catalunya.

La Creu Roja presenta la campanya “Obre Els Ulls”, amb què vol sensibilitzar la ciutadania, la societat civil i les institucions sobre la situació de les persones refugiades i demanar el seu ajut per facilitar la seva acollida i integració a Catalunya. La Creu Roja està reforçant el seu programa de refugiats, perquè, durant el 2017, preveu doblar les seves places d’acollida a Catalunya, passant de les 156 actuals a més de 300.

En el marc d’aquesta campanya, la Creu Roja, juntament amb La Xarxa (de comunicació local), presenta la sèrie “Obre Els Ulls”, 11 reportatges sobre diferents aspectes relacionats amb la integració dels refugiats (educació, lleure, salut, habitatge, treball, cultura…) i la situació dels camps de refugiats de Grècia i el Líban.

En l’àmbit internacional, la Creu Roja insta les autoritats de la UE a accelerar el màxim possible l’arribada de les persones refugiades als països d’acollida i no cronificar la seva estada en camps de refugiats en precàries condicions.

En aquest sentit, la Creu Roja aposta per seguir incrementant les places d’acollida per a les persones refugiades al nostre país - on les persones refugiades poden dormir, cobrir les seves necessitats bàsiques i assentar les bases del seu procés d’integració durant els seus primers mesos d’estada al país-, així com els recursos destinats a facilitar la seva integració. Actualment, la Creu Roja compta amb 156 places d’acollida, distribuïdes de la manera següent: 36 a Barcelona, 12 a Sant Feliu de Llobregat, 50 a Berga, 22 a Tarragona, 16 a Lleida i 20 a Girona, localitats on col·labora amb els ajuntaments i ens locals. Aquestes places s’emmarquen en el programa estatal d’acollida i integració, amb finançament del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que la Creu Roja gestiona arreu de l’Estat, juntament amb d’altres entitats com CEAR, CCAR i ACCEM.  Durant el 2017, la Creu Roja preveu doblar la seva capacitat d’acollida. 

Més de 1.300 persones refugiades ateses per la Creu Roja el 2016

Aquest programa (de 18 mesos de durada, que es poden allargar a 24 en casos de major vulnerabilitat) cobreix de forma integral les necessitats de la població refugiada. Per això, està dividit en tres fases, pensades perquè les persones refugiades vagin guanyant progressivament en autonomia. Prèviament a aquestes tres fases, a Catalunya, la Creu Roja s’ocupa de la primera acollida, és a dir, de fer una valoració inicial de cada cas. En primera acollida, la Creu Roja va atendre el 2016 més de 1.300 persones, més del doble que el 2014. 

En aquests moments, 50 persones refugiades que segueixen aquest programa de la mà de la Creu Roja en 14 municipis de la demarcació de Barcelona ja han iniciat la fase d’integració. Paral·lelament a aquest programa, la Creu Roja desenvolupa altres activitats per a la població refugiada, dedicades a l’aprenentatge de la llengua i el coneixement de l’entorn, el suport a la inserció laboral, la seva integració en activitats culturals i de lleure, etc.

La Creu Roja demana obrir vies d’accés segures de les persones refugiades a la UE

El Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja insta als estats de la UE a obrir vies d’accés segures per a la població refugiada a la UE, enfront de l’increment de la mortalitat d’aquestes persones a la Mediterrània. Davant d’aquesta situació, la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja estan cobrint les necessitats bàsiques, sanitàries o psicològiques de les persones refugiades, a més de salvar vides a la Mediterrània.

La Creu Roja Espanyola (CRE) centra la seva acció humanitària a Grècia, als camps de refugiats de Ritsona i Skaramagas (regió d’Atenes). Les seves principals línies d’actuació són: l’atenció sanitària, el suport psicosocial, la promoció d’higiene o la cobertura de necessitats d’allotjament (construint mòduls perquè les persones refugiades tinguin allotjaments en millors condicions que les tendes de campanya). També al Líban, la CRE dóna suport als projectes d’atenció mèdica i social que es desenvolupen als camps de refugiats d’aquest país, especialment d’atenció obstètrica i ginecològica per a dones refugiades.  Des de Catalunya, la Creu Roja dóna suport a l’acció de la CRE a Grècia i al Líban i ha fet enviaments d’ajuda humanitària als països d’origen i trànsit dels refugiats.

Altres xifres destacades

-Durant el 2016, van arribar 361.018 persones refugiades a la UE a través de la Mediterrània, mentre que el 2015 ho van fer 1.015.078 . Una de cada tres persones refugiades que arriben per la Mediterrània són infants.

-Tot i la disminució del flux d’arribades, durant el 2016 ha mort més gent a la mar (5.022 persones) que el 2015 (3.771 persones).

-El flux de persones refugiades s’ha traslladat majoritàriament a Itàlia, tot i que a Grècia segueixen atrapades més de 60.000 persones a l’espera que es resolgui la seva situació d’asil.

 

-La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja han realitzat entre 2015 i 2016:

  • 384.000 assistències humanitàries a Grècia.
  • 1,45 milions d’ajuts humanitaris bàsics
  • Assistència mèdica a 93.000 persones.
  • Suport psicològic a prop de 52.000 persones
  • 18.000 peticions de restabliment de llaços familiars.
  • El rescat de més de 9.000 vides a la mar (Creu Roja italiana i MOAS).
  • Assistència a la mar i/o primers auxilis per a 43.500 persones.

-A Grècia, la CRE ha fet prop de 45.000 visites mèdiques.

-Des de Catalunya, la Creu Roja ha fet, des de finals de 2015, dos enviaments d’ajuda humanitària (de kits d’higiene familiar i de cuina) a Síria i Sèrbia per a un total de 10.000 persones, amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

 

 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies