93 726 55 55 | Segueix-nos:

Horari d’atenció: De dilluns a dijous de 08:30h a 13h i de 15:30h a 19h. Divendres de 08:30h a 13h.

Presentació del 9è Estudi de l’Observatori – Les persones immigrades en situació vulnerable

Imatge de complement

Només el 36% de la població migrada atesa per la Creu Roja rep prestacions, tot i que més del 57% està desocupada.

 

El 9è estudi de L’Observatori de la Creu Roja a Catalunya, “Les persones immigrades en situació vulnerable”, presentat aquest dimecres, 10 de febrer, a la seu de l’entitat. constata que, entre les persones d’origen immigrant que van arribar a casa nostra durant els anys de bonança econòmica, s’han cronificat situacions de pobresa i vulnerabilitat.

L’estudi, el primer monogràfic sobre població migrada de l’Observatori, parteix de 899 enquestes a persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja a Catalunya, que representen un univers mostral d’un total de 5.500.

L’estudi indica que la situació laboral i econòmica de les persones immigrades enquestades és molt precària. El 57,5% de persones enquestades estan desocupades i, entre les persones que treballen (amb o sense contracte), prop de la meitat té ingressos inferiors a 600 euros mensuals, gairebé un 10% per sota del salari mínim interprofessional de 655,20 euros. També cal tenir en compte que prop de la meitat de les que treballen ho fan sense contracte: treballen el 30,8% de les persones enquestades i un 13,6% ho fa sense contracte (d’aquest 13,6%, el 6,6% compagina feines amb i sense contracte i el 7% només treballa sense contracte). Principalment, treballen al servei domèstic (40,3%), seguit del sector serveis (15,8%) i la construcció (6%).

En els últims 5 anys, la seva situació laboral ha empitjorat en el 77% dels casos (el 28,8% perquè ha perdut la feina i el 48,4% perquè ha empitjorat les seves condicions laborals), cosa que també ha perjudicat la seva situació administrativa. Del 5,1% de les persones que es troben en situació irregular, 1 de cada 3 han perdut la seva condició de regularitat en els últims 5 anys, principalment per no poder renovar el seu contracte de treball. El 64,9% està en situació administrativa regular (i un 20,4% té la nacionalitat).

Les seves dificultats econòmiques també van en detriment de la cobertura de necessitats tan  bàsiques com l’alimentació. L’alimentació del 51,7% de les persones enquestades depèn principalment d’ajudes i donacions d’amics o familiars. A més, de les famílies que tenen fills i filles a càrrec en edat escolar, el 43% dinen a l’escola (el 43% amb beca per a tots els fills i filles i el 56% amb beca, però no per a tots els fills i filles o no del 100%). El 28,5% ha de dinar a casa perquè no pot pagar el menjador i el 66% té dificultats per garantir que els fills i filles tinguin una alimentació adequada en períodes de vacances escolars.

De fet, l’ajuda alimentària ha centrat bona part de les accions dels programes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja, també amb la població migrada. El 62% dels enquestes han rebut kits amb productes bàsics, el 13% targetes de prepagament per a alimentació i l’11% aliments frescos. A més, el 7,5% ha rebut ajuts econòmics per fer front a despeses d’habitatge o subministraments.

 

 


9è Estudi de l’Observatori
Vídeo 9è Observatori

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies