93 726 55 55 | Segueix-nos:

Horari d’atenció: De dilluns a dijous de 08:30h a 13h i de 15:30h a 19h. Divendres de 08:30h a 13h.

50 ANYS DE LES RIUADES DEL VALLÈS

Imatge de complement
Voluntariat de la Creu Roja a Sabadell, Terrassa o Sant Cugat del Vallès van donar suport a les població afectada per les riuades. La institució humanitària també va respondre a peticions d’informació sobre familiars procedents de diferents llocs del món.

En motiu del 50è aniversari de les riuades que van devastar diverses zones del Vallès el 25 de setembre de 1962, la Creu Roja vol dedicar un recordatori a les persones afectades, així com a tot el personal i voluntariat de la institució humanitària que va donar suport als damnificats. Les riuades van provocar fins a 617 víctimes mortals segons xifres oficials i van afectar fins a 12.000 persones.

Les riuades van devastar barris sencers i van danyar centenars de fàbriques. El Vallès Occidental va ser la comarca més afectada, però les riuades també van afectar el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Garraf. Terrassa, amb més de 300 morts, i Rubí, amb prop de 300, van ser les dues localitats més afectades, mentre que, a Sabadell, van desaparèixer moltes fàbriques sota la riuada.

Davant d’aquesta catàstrofe, voluntariat de la Creu Roja a Sabadell, Terrassa o Sant Cugat del Vallès van donar suport a les persones afectades. La institució humanitària també va respondre a les nombroses peticions d’informació, que van realitzar familiars de les persones residents al Vallès des de diferents llocs del món. Aquestes peticions van arribar a través de la Lliga de Societats (antecessora de la Federació Internacional de la Creu Roja) i van ser gestionades per l’aleshores delegat estatal de la institució humanitària, el Duc d’Hernani.

Així mateix, es conserven els papers que feia servir el voluntariat per prendre nota de la informació “in situ” dels danys causats per les riuades i l’actuació de la Creu Roja, així com algunes fotografies inèdites. Tot i això, no es disposa de dades del nombre de persones voluntàries que van participar en les actuacions de suport a les persones afectades

Això no obstant, sí que està documentat que l’assemblea provincial de la Creu Roja a Barcelona va proporcionar 140 mantes per a les persones afectades i que la institució humanitària va rebre diverses mostres de suport tant per part de la ciutadania com d’altres Societats Nacionals.

Diverses persones van cedir els seus vehicles a la institució humanitària per reforçar la tasca de les ambulàncies i, a més, el Comitè de Roubaix de la Creu Roja francesa va fer un donatiu de 44.800,02 pessetes en favor dels damnificats.

A més, l’octubre de 1962, el ministre de Governació i el president de la Creu Roja a la demarcació de Barcelona van traslladar a tot el personal de la Creu Roja les seves felicitacions per la tasca realitzada.

A través del següent enllaç, podreu accedir a imatges dels documents que la Creu Roja conserva sobre les riuades: https://picasaweb.google.com/108466206889799511874/RiuadesAny62

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies